neděle 29. července 2018

Borůvkový kynutý koláč


V minulém receptu jsme dělali Borůvkové lívanečky, které u nás měly velký úspěch. Jak asi dopadne další variace borůvek?

Kynuté koláče mám moc ráda, ty nejlepší jsou od mé babičky, která je v tom mistr. Mé pečení se tomu jejímu zdaleka nevyrovná, ale i tak jsou výsledky celkem povedené.


Suroviny:

Na těsto:
Pohanková mouka
Třtinový cukr (krystal)
Mléko
Droždí
Vejce
Máslo

Na drobenku:
Žitná mouka
Třtinový cukr (krystal)
Máslo

Borůvky
Třtinový cukr (moučkový)


Postup:

V první řadě si připravíme kvásek. Mléko ohřejeme (na dotyk nesmí pálit, kvásek by se nám neudělal), přidáme lžičku cukru a nadrobíme droždí. Takto necháme v klidu pracovat, dokud nám droždí nevyběhne.
Mezi tím si smícháme mouku, cukr, vejce a přidáme rozpuštěné máslo. Nakonec vlijeme hotový kvásek. Všechno dohromady pořádně promícháme. Těsto je potřeba dobře zapracovat. Čím více bude propracované, tím lépe nám vykyne. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme hodinu odpočívat.


Zatímco nám těsto kyne, připravíme si drobenku. Mouku, cukr a máslo zpracujeme nejlépe ručně, dokud nám nevznikne sypká směs. Můžete přidat i trochu mleté skořice.
Po vykynutí těsto přendáme do máslem vymazaného pekáčku (na plech) a necháme ještě tak půl hodiny odpočívat.


Po půl hodině, kdy je těsto připravené, přidáme borůvky a vše posypeme drobenkou. Vložíme do předem předehřáté trouby na 175 stupňů a pečeme dokud nám koláč nezezlátne.


Hotový upečený koláč pocukrujeme a necháme zchladnout.
Přeji dobrou chuť. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Tvůj komentář. :)