středa 23. března 2016

Pečený losos se zeleninou





Vařím docela ráda, ale úplně nejradši mám, když je to rychlé a jednoduché, a když se nenadělá moc velký nepořádek. V první řadě to však musí být dobréé! :) Tohle jídlo splňuje všechny výše zmíněné požadavky plus, je to stoprocentně zdravé. Co víc si přát. ;)
Upřednostňuji přírodní chuť jídla, bez zbytečných dochucovadel a přemíry koření. Nejlepší variantou jsou čerstvé bylinky. Na ty si však ještě musíme chvilinku počkat.
Jediné, co nám tu přežilo je Rozmarýn, který jsem použila i v tomto receptu. Ještě než začnu s postupem, chtěla bych jen zmínit, že 99,9% jídel které vařím, nejsou podle žádného daného receptu. Tím pádem neexistuje přesné dávkování ani žádná pravidla. Hlavním důvodem je to, že podle receptu vařit jaksi neumím. Beru si z nich inspiraci, ale výsledná kombinace a konečný pokrm jsou jen otázkou štěstí a závisí na spoustě aspektech. Jako například, momentální postavení hvězd, nebo obsahu ledničky. :D
Tak jdeme na to.

Suroviny:

Losos 
Máslová dýně
Brambory
Mrkev
Cibule
Brokolice
Hráškové lusky
Cherry rajčátka
Různé druhy salátů (např. hlávkový, čínský, ledový, polníček, rukola, aj.)
Citrón (bez chemického ošetření)
Rozmarýn
Sůl
Pepř
Olivový olej
Balsamikový ocet

P.S. Množství přizpůsobte velikosti žaludků zúčastněných strávníků.

Postup:

Dáme rozehřát troubu na cca 180 stupňů. Jako první si omyjeme brambory, oloupeme mrkev a cibuli a všechno nakrájíme na stejně velké kousky. Mezi tím, co si budete moct oči vyplakat, si nachystejte napařovací hrnec a dejte bramborám s mrkví pár minutek intimčo, dokud nám nezměknou. Nikde o tom nemluvte a nechte to raději pod pokličkou. ;)
Teď si vyhrňte rukávy a lokněte si druidího lektvaru, páč sílu budete potřebovat. Na řadě je dýně. Není to s ní jednoduché a holka je malinko tvrdohlavá. Oloupejte slupku, zbavte ji semínek a nakrájejte dýni na silnější plátky. Připravte si 2 plechy s pečícím papírem a na jeden dýni rozložte, zakápněte olivovým olejem a posypejte na jemno nakrájeným rozmarýnem. Druhý máme pro předvařené brambory s mrkví a nakrájenou cibuli. Opět zakápneme olivovým olejem a oba plechy dáme do trouby přibližně na 50 min, dokud nebude zelenina krásně opečená. 
Na řadě je losos. Pokud je potřeba naporcovat, naporcujeme, opláchneme a přebytek vody vysušíme pomocí papírové utěrky. Poté přendáme do pekáčku, vyloženého pečícím papírem, kůží dolů. Jemně osolíme, opepříme, obložíme dílky umytého citrónu a jako bonus od nás dostane 25 min žhnoucího pekla.. :D
Teď, když za nás vaří trouba (tohle na vaření miluji), máme čas nachystat brokolici a hrášek. Použijeme hrnec, co se nám nejvíce naparuje a na posledních asi 10- 15 min (konec pečení lososa a zeleniny) dáme společně vařit v páře. Nepřeženeme to, nechceme mít z brokolice nazelenalý květák!
Už nám zbývá jen nakrájet rajčátka, natrhat a zamíchat salát. Můžete dát zvlášť do misek nebo všechno dohromady. Z olivového oleje a Balsamica si vyšleháme zálivku (lze dochutit pepřem a celozrnnou hořčicí) a přiměřeně zalijeme náš fresh výtvor. A máme hotovo! :)
Nyní zbývá už jen potěšit naše chuťové buňky a zaplnit bříška. Bon appétit a doufám, že budete spokojení.. ;)


J.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Tvůj komentář. :)