sobota 16. února 2019

Varování! Na látkování může vzniknout závislost. #2 Rozdělení - Svrchní vrstva


Svrchní vrstva


Vezmeme to pěkně od shora. Poslední a řekla bych tou nejdůležitější vrstvou, jsou svrchní plenky. Jejich hlavní úlohou je chránit oblečení a udržet vše tam, kde má být. Co od nich očekávám? Nepromokavost, ale zároveň prodyšnost. Na trhu najdeme tři druhy svrchních plenek. PUL, fleece a vlněné.



PUL 
Jedná se o stoprocentní polyester laminovaný polyuretanem. Spousta značek používá Air+, který má vysokou prodyšnost a zároveň vynikající nepromokavost. Je tak prodyšný, že se vám plenka může zdát na dotyk vlhká, dobré znamení prcka přebalit, ovšem při správném nasazení se nic ven nedostane.
Tyto svrchní plenky jsou velice jednoduché na údržbu, perou se při znečištění, nebo pokud začnou být cítit. Máte-li ve výbavě více kusů, doba mezi praním může být delší. Rychle schnou.
Na trhu najdeme více tipů PUL svrchních plenek. 

Zapínání na suchý zip lemované fleecem

Zapínání na patentky lemované fleecem




Zapínání na suchý zip lemované gumičkou


Natahovací





Zapínání na patentky lemované gumičkou




S křidélky nebo bez

                                         



Fleece  
Svrchní plenky z fleece materiálu stojí ve středu mezi PUL a vlňáčky. Jsou velice prodyšné a stejně jako PUL snadné na údržbu. Rychle schnou. Používám je ráda na noc. Jsou objemnější než PUL, tak si je moc nedovedu představit na běžné nošení přes den.
S vysokou prodyšností se opět spojuje pocit vlhka na omak, pokud je vnitřní savá vrstva mokrá (stačí i malinko mokrá). Po delším intervalu mezi přebalením začnou být cítit.
Každopádně tyto plenky, co se týká nepromokavosti, nemají takovou výdrž jako PUL, což se dá očekávat. Hlavně pokud je dáte dítku třeba do autosedačky. Tlakem mohou provlhat.
Vybírat můžete také z více typů.


Zapínání na suchý zip


Zapínání na patentky



S křidélky





Vlněné

S vlněnými plenkami nemám osobní zkušenost.
Měly by být nejprodyšnější a při správné péči i s vysokou nepromokavostí. K tomu, aby plnily svou funkci správně, je potřeba plenkám dopřávat lanolinovou lázeň. Tedy impregnovat. Kdy je potřeba plenky touto kůrou ošetřit poznáte tak, že začnou propouštět.
Vlněné plenky jsou nejpřírodnější variantou a oproti fleecu by na ně děti neměly být alergické. Nevýhoda však je, že se nedají prát na vyšší stupeň, což v případě znečištění může být problém.
Kdo je šikovný, svrchní vlněné kalhotky si může uplést doma sám. Pro ty, kdo tak zruční nejsou, je nabídka na trhu veliká.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Tvůj komentář. :)